Soseaua Bucuresti, Ciorogarla, Romania

Colectare Selectiva

Colectarea selectiva a deseurilor reprezinta primul pas al procesului de reciclare. Activitatea umana genereaza cantitati imense de deseuri. Aruncarea ,,la gramada“ a acestora nu este o solutie care impacteaza in mod pozitiv mediul inconjurator, ci dimpotriva. Colectarea selectiva a deseurilor poate duce la reintroducerea acestora in circuitul economic.

Colectarea selectiva presupune impartirea deseurilor in saci sau in containere. Deseurile menajere, cele reciclabile, deseurile biodegradabile si compostul se recicleaza in containere separate pentru valorificarea ulteriora a acestora. Daca toate aceste tipuri de deseuri intra in contact unul cu altul, acest lucru nu mai este posibil.

Resursele naturale sunt limitate si se regenereaza foarte repede, in timp ce cantitatea de deseuri ajunge sa ocupe suprafete mari de teren. Este important sa intelegem ca aproape jumatate dintre aceste deseuri pot fi reutilizate.

Deseurile se impart in

• Deseuri biodegradabile care se depoziteaza in containerul maro;
• Deseuri reziduale care se depoziteaza in container negru;
• Deseuri reciclabile, care la randul lor se impart in deseuri de hartie si carton – containerul albastru.
• Plastic si metal – container galben
• Sticla – container verde.

Potrivit legii 211\2011, producatorii de deseuri si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze separat cel putin hartia, metalul, plasticul si sticla.

Legea mai prevede ca este interzisa amestecarea deseurilor, abandonarea si depozitarea acestora in afara spatiilor special amenajate. Iar conform ordinului 1281\2005, containerele si recipientele de colectare a deseurilor trebuie inscriptionate cu denumirea materialelor reciclabile si culoarea specifica pentru fiecare tip de material.

Neorec Solution asigura colectarea selectiva a deseurilor si implicit un mediu mai curat si mai putin poluat.