Soseaua Bucuresti, Ciorogarla, Romania

Garantia conform O.U.G. 125 – lege pentru mediu

Incepand cu 01 ianuarie 2023, s-a pus in aplicare ordonanta de urgenta 125/2022 care aduce modificari ordonantei nr. 196 din 22 decembrie 2005.

In baza OUG nr. 125/2022, au fost aduse o serie de modificari legislative referitoare la Fondul pentru mediu, in principal in ceea ce priveste atributiile si organizarea Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), modul de calcul al contributiilor prevazute pentru deseurile de ambalaje nerecuperate, scutirea pungilor de uz casnic de la plata ecotaxei aplicate pungilor de transport si limitarea raspunderii operatorilor economici autorizati pentru implementarea responsabilitatii extinse a producatorului (OIREP) pentru ambalaje si deseuri de ambalaje.

Printre cele mai importante modificari ale Ordonantei de urgenta putem enumera cele care privesc ambalajele si deseurile de ambalaje. Contributia de 2 lei\kg se va datora diferentei dintre cantitatile corespunzatoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerarea in statii de incinerare cu recuperare de energie si de valorificare prin reciclare.

De la plata ecotaxei in valoare de 0,15 lei\bucata, aplicata tuturor pungilor de transport, fac exceptie pungile de uz casnic introduce pe piata nationala. Operatorii economici au obligatia inscriptionarii acestor pungi cu sintagma ,,pungi de uz casnic“, findu-le interzisa comercializarea la punctul de vanzare.

Acestia trebuie sa declare trimestrial numarul de pungi, materialul component, dar si grosimea peretelui pungilor de transport.

De asemenea s-a modificat sistemul informatic de trasabilitate al AFM (SIATD), utilizat pentru declararea deseurilor de ambalaje. Acesta s-a extins, in noile modificari asupra anevlopelor, bateriilor si echipamentelor electrice.

Totodata, prin modificarea adusa art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanta, au fost individualizate categoriile de operatori economici care au obligatia de a plati contributia, respectiv: operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate, operatorii economici care importa sau achizitioneaza produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, operatorii economici care supraambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzării.

Una dintre modificarile ce poate avea un impact puternic asupra activitatii operatorilor care gestioneaza deseuri din ambalaje este modalitatea de determinare a cantitatii de deseuri de ambalaje pentru care se percepe contributia de 2 lei\kg pentru deseurile de ambalaje nerecuperate.

Incepand cu data de 1 ianuarie cantitatile de deseuri de anvelope, EEE, baterii si acumulatori portabili care nu se regasesc in aplicatia informatica SIATD, nu vor fi luate in calcul la realizarea obiectivelor minime de gestionare a deseurilor.

Se va modifica si contributia pentru EEE din categoria ,,lampi“, de la 20 lei\kg la 08 lei\kg.

Modificarea Ordonantei a dus la introducerea a noi sanctiuni care privesc fapte contaventionale ce decurg din modalitatea de utilizare a aplicatiei SIATD (Sistemul Informatic de asigurare a trasabilitatii deseurilor) si raportarea datelor prin intermediul acesteia.

Prevederile modificarii OUG nr. 196 din 22 decembrie 2005 urmaresc responsabilizarea operatorilor economici implicati in procesele de valorificare a deseurilor. Pentru mai multe informatii despre modificarile OUG nr. 196 din 22 decembrie 2005 si adaugirile din OUG lnr. 125 din 16 septembrie 2022 le puteti consulta si compara.

Lasa un comentariu